Vorstelijk salaris

Zo’n twee weken geleden was ik te gast op Paleis Noordeinde. Voor een lunch met prinses Máxima. En natuurlijk, Willem-Alexander was er ook, maar dat doet er niet zo veel toe. Ik bedoel, hallo, prinses Máxima!

Omdat ik afgelopen november cabaretfestival Cameretten heb gewonnen, werd ik uitgenodigd voor de zogenaamde ‘uitblinkerslunch’; een lunch voor mensen die iets bijzonders hadden gepresteerd op hun vakgebied. Zo was er een man die een oeuvreprijs kreeg voor zijn bijdrage aan de Nederlandse politiek, maar ook de maakster van het lekkerste broodje van Nederland was uitgenodigd. Door Willem-Alexander, dat kan niet anders.

Terwijl ik naar Den Haag reed, bedacht ik me dat ik mijn zakelijke pinpas niet bij me had. Hopelijk werd deze lunch mij gratis aangeboden, want zonder bonnetje kan ik het niet declareren. Het was gratis. En fantastisch! Er werd heerlijk gegeten van de meest luxe spijzen. De wijn was er één uit een fantastisch jaar en zal minstens dertig euro per fles gekost hebben. Ik vroeg me meteen af of de term ‘genotsrecht’ hier op van toepassing was.

Een lunch als deze lijkt alleen maar gratis. Want feitelijk wordt hij betaald door u en mij, de belastingbetaler. Vergeeft u het mij dat ik me uw belastingcenten goed heb laten smaken? Ik ben een kleine ZZP’er, dit soort voordeeltjes laat ik me niet door de neus boren!

Willem-Alexander gaat komend jaar als koning een salaris opstrijken van zo’n €825.000. Ik vind dat nogal wat. Dat is €2.260 per dag. Voor een eenmanszaakje als het mijne is dat soms een maandelijkse omzet. Hij krijgt het per dag. Ook op dagen dat hij geen zin heeft en alleen maar in z’n koninklijke joggingbroek gemiste afleveringen van Game of Thrones zit te kijken.

Als we hem niet zo’n vorstelijk salaris hadden toegezegd, had Willem-Alexander dan afgelopen Koningsdag ook op een vrijmarkt gezeten? Met een kleedje videobanden van de Titanic, porseleinen ezeltjes met gaten in hun rug waar een cactus in kan en shirtjes waar Amalia uitgegroeid is.
Zou Máxima taarten gebakken hebben om te verkopen?
Misschien hadden de prinsesjes hun viooltjes wel gepakt om een versie van “Slaap kindje, slaap” zo knettervals te spelen dat wij geld hadden gegeven om ze er mee te laten stoppen!

Het afzetten van de inkomsten van de Oranjes tegen hun geleverde werk, daar worden we niet heel vrolijk van. Maar verplaats je eens in de koning. Die leeft nu naar een oud-Rotterdams gezegde onder ZZP’er: “Als dat is wat de klus oplevert, twijfel je niet aan de gevert.”

Ik ga Willem-Alexander straks een brief schrijven. Dat ik sinds de lunch verliefd ben op zijn vrouw, maar ook een tip om op vrijmarkten geld te verdienen; Een schavot maken, hoofd er door steken en mensen overrijpe tomaten laten gooien, voor twee euro per keer. Of, om in het thema van de Oranjes te blijven, sinaasappels.

Nu ga ik eerst lunchen. En hoe luxe de lunch op Paleis Noordeinde ook was, ik blijf toch een zuinige Nederlander, dus het wordt gewoon een boterhammetje kaas.

René van Meurs

www.renevanmeurs.nl

facebook.com/renevanm